Kenapa Firesell Lambat Update?

Bagi sesetengah usahawan, mungkin agak sukar untuk bezakan antara platform pengurusan sistem ejen dengan platform eCommerce (juga dikenali sebagai web commerce / shopping cart).

Ini kerana kedua-duanya diakses dari satu aplikasi yang sama, iaitu web browser.

Adakah benar Firesell lambat update?

lambat update

Dalam eCommerce, pengguna boleh request dan ubah paparan & feature mengikut kehendak & keperluan bisnes.

Akan tetapi, sistem yang kompleks seperti platform pengurusan sistem ejen tidak boleh sewenang-wenangnya ditukar, ditambah, atau dibuang.

Sebagai perbandingan, cuba perhatikan sistem Maybank2u Business. Sampai sekarang masih paparan lama walaupun Maybank2u Personal sudah bertahun-tahun mempunyai paparan baharu.

Continue reading “Kenapa Firesell Lambat Update?”

Risiko Dalam Sistem Stokis

Sistem stokis ada risiko? Sistem Stokis telah dipraktikkan sangat lama di seluruh dunia. Ia sangat mudah untuk dibuat oleh sesiapa sahaja. Tak perlu teknik tertentu atau teknik rahsia.

Asalkan pengeluar produk dapat jumpa orang yang ada modal, dan orang yang ada modal dapat jumpa pengeluar produk yang ada demand, maka mereka berdua boleh saling dapat manfaat.

risiko sistem stokis

Tapi kita perlu ingat bahawa cara konvensional ini adalah terdedah kepada risiko yang banyak. Pernah dengar risiko sistem stokis?

Selalu kita jumpa jenama yang tiba-tiba viral, dan tak lama lepas tu menjunam. Jarang-jarang kita jumpa jenama produk yang praktik sistem stokis dapat sustain lama dalam pasaran.

1. Risiko Sistem Stokis buang harga

Risiko sistem stokis terbesar ialah isu buang harga.

Kenapa orang buang harga? Pertamanya, kita sendiri yang ‘membenarkan’ isu ni berlaku.

Continue reading “Risiko Dalam Sistem Stokis”

Sales Meningkat Waktu PKP / MCO

Macam mana sales boleh meningkat waktu PKP?
Kan pergerakan kita terhad?

Macam ni..
Bila guna sistem Firesell, semua ejen yang berdaftar tu boleh dikatakan ejen 3-in-1.

Mereka boleh jadi seorang ejen biasa, atau boleh jadi seorang dropship, dan juga boleh jadi affiliate.

Mereka adalah fleksibel. Boleh buat apa mereka suka, atau mengikut kepakaran masing-masing.
Dan flexibility adalah satu perkara yang ramai orang suka.

Sebab tu bilangan ejen cepat berkembang!

Ejen 3 in 1 Sales Meningkat Waktu PKP

Bila seseorang tu dah dapat ID sebagai ejen, dia boleh decide nak buat apa — mengikut keperluan dia masa tu.

Continue reading “Sales Meningkat Waktu PKP / MCO”

Kenapa Firesell Kenakan Caj Untuk Fungsi Baharu

Caj Untuk Fungsi Baharu?

Pertama sekali, harga sistem ejen Firesell adalah sangat rendah jika dibandingkan dengan sistem custom.

Malah anda boleh terus gunakan sistem ini tanpa perlu menunggu tempoh pembangunan seperti sistem custom.

Namun, tak kena juga jika anda bandingkan harga antara SISTEM EJEN dengan SISTEM ORDER.

Kedua-dua sistem ini TIDAK SAMA fungsinya walaupun ada segelintir sistem order yang claim mereka adalah sistem ejen.

Kenapa Firesell Kenakan Caj Untuk Fungsi Baharu

Untuk membuat perbandingan mestilah sesama sistem yang boleh menguruskan ribuan ejen berbilang tingkat di bawah satu platform, yang boleh kira bonus prestasi bulanan, ada loyalty program, SMS & email blaster, dan banyak lagi, yang tidak mengenakan sebarang bayaran kepada ejen yang menggunakannya.

Dengan harga sekitar RM10 ribu, mustahil untuk anda mendapat sistem ejen yang lengkap & komprehensif seperti Firesell.

Continue reading “Kenapa Firesell Kenakan Caj Untuk Fungsi Baharu”

Kenapa Upfront Firesell Mahal Sangat?

Soalan yang kadang-kadang orang tanya.
“Kenapa Upfront Firesell Mahal Sangat?”

Untuk soalan ni, selalu kami jawab dengan soalan, “Tuan bandingkan dengan sistem apa ya?”

Kenapa Upfront Firesell Mahal Sangat

Perbandingan yang tidak tepat mampu membuatkan orang salah buat perkiraan.

Kita tak boleh bandingkan kadar sewa rumah dengan kadar sewa lot kedai. Dua perkara tersebut berbeza ciri dan kegunaannya.

Dalam industri IT, ada sangat banyak kategori sistem. Setiap satu sistem mempunyai matlamat dan kaedah yang tersendiri.

Melihat kepada skop bisnes perusahaan kecil dan sederhana (PKS) masa kini, ada banyak jenis sistem yang boleh digunakan. Antaranya sistem order, sistem inventori, sistem marketing, sistem ejen, dan sistem akaun.

Kenapa Upfront Firesell Mahal Sangat?

Apabila trend berniaga di Malaysia berkembang pesat sejak beberapa tahun ini, permintaan terhadap platform perniagaan meningkat secara drastik. Dari situ ramailah pembangun sistem claim bahawa sistem mereka adalah sistem ejen.

Continue reading “Kenapa Upfront Firesell Mahal Sangat?”

Bisnes & Kebajikan: Dua Entiti Berbeza

Sepanjang dua tahun lalu, Firesell seringkali dilanda masalah kewangan. Cashflow selalu negatif. Nak cover overhead pun tak tertanggung. Setiap bulan isu yang sama — gaji.

Kami tak duduk diam. Terus menerus belajar & mengkaji isu yang berlaku.

Dalam waktu yang perit itu Allah s.w.t hadirkan beberapa insan yang sudi membantu.

Bisnes dan Kebajikan
Bisnes dan Kebajikan: Dua Entiti Berbeza

Setelah dinasihati oleh pakar kewangan Islam & fiqh muamalat, Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman, setelah disemak selia oleh internal auditor berpengalaman, Tuan Farook Nasar (DrBiz), setelah dibimbing tanpa jemu oleh usahawan berjaya Tuan Haji Amir Malek Alias & beberapa insan lain yang tampil memberi bantuan, kami akhirnya mendapat jawapan.

Firesell mesti ‘dipisahkan’ dengan kebajikan dengan kadar segera. Atau lagi 2 bulan, syarikat akan gulung tikar!

Continue reading “Bisnes & Kebajikan: Dua Entiti Berbeza”

Dilema Tukang Jahit Baju Raya

DILEMA TUKANG JAHIT BAJU RAYA

Time dekat nak raya ni ramailah tukang jahit terpaksa bersembunyi & melarikan diri a.k.a tak angkat fon, tak jawab WhatsApp, deactivate Facebook dan lain-lain.

Customer pula sibuk memburu tukang-tukang yang ‘menghilangkan diri’.

Bila tak dapat apa yang diburu, maka banyaklah kutukan mula tumbuh & tular di media sosial.

Makan duit haram lah, tak berkat lah, tak halal sampai akhirat lah, aniaya customer lah, dan bermacam-macam lagi.

Customer Tak Henti memujuk

Padahal sebelum kejadian, customer juga yang tak henti memujuk.

Dah lah hantar tempahan lambat, lepas tu gosok-gosok belakang tukang jahit minta disiapkan juga.

Continue reading “Dilema Tukang Jahit Baju Raya”

Apa Beza Antara Sistem Ejen dan Sistem Stokis?

“Apa Beza Antara Sistem Ejen dan Sistem Stokis?”

Ni antara soalan yang paling kerap kami terima.

Disebabkan dalam Sistem Stokis biasanya ada title atau rank Ejen, ramai yang sangka Sistem Ejen dan Sistem Stokis adalah dua entiti, atau dua sistem yang sama.

Beza Sistem Ejen dan Sistem Stokis
Sistem Stokis

Sistem Stokis adalah sistem tradisional yang paling mudah untuk dilaksanakan.

Dalam kebanyakan kes, ia boleh disamakan dengan sistem trading konvensional.

Stokis perlu beli pada kuantiti yang besar dan dapat diskaun yang besar.

Continue reading “Apa Beza Antara Sistem Ejen dan Sistem Stokis?”

Jangan Dibandingkan Role Konsumer Dengan Role Pihak Bank.

Peranan konsumer dengan peranan pihak bank tidak boleh dibandingkan.

Ini adalah kesinambungan post kami minggu lepas berkenaan soalan pengguna sistem, iaitu “Kenapa Firesell tak sediakan call support? Maybank pun buat. Senang je, apa-apa terus call.”

First of all, it is NOT a comparison, at all.

Jangan bandingkan role konsumer dengan pihak bank

Anda konsumer Maybank, tapi anda bukan founder Maybank.
Anda founder produk, tapi anda bukanlah konsumer yang perlukan perhatian founder.
Role yang berbeza tu.

Lihat contoh role comparison berikut:
Konsumer -> Maybank -> Maybank2u.
Konsumer -> HQ -> Firesell.
Macam ni barulah perbandingan yang betul.

Kita sebagai pengguna, kalau nak ubah apa-apa pada Maybank2u, mana boleh main call je. Mesti isi borang.

Tapi customer Maybank boleh je call Maybank jika hadapi masalah.

Macam tu juga anda sebagai founder di HQ. Customer anda boleh terus call HQ jika hadapi masalah.

Tapi HQ nak ubah sistem tak boleh la main call. Role berbeza tu.
Tak percaya cuba call Maybank minta mereka tambah satu button dalam Maybank2u.

Bukan sebab maybank tu besar, atau Maybank tu ada call centre.
Bukan sebab kita kecil. Bukan sebab kita tak mesra.

Tapi sebab bidang berbeza.

Kenapa Firesell Tiada Phonecall Support Macam Bank?

Kadang-kadang ada pengguna sistem Firesell bertanya kami, “Kenapa Firesell tak sediakan call support? Maybank pun buat. Senang je, apa-apa terus call.”

Di Firesell, kami menyediakan support melalui group Telegram khas bagi setiap syarikat. Segala pertanyaan mengenai sistem akan diajukan dan dijawab dalam group tersebut.

Tiada call untuk isu teknikal sistem

Sejak tahun 2017, kami telah cuba pelbagai cara dan kaedah untuk support para pengguna. Selepas menimbang segala kebaikan dan kekurangan, melihat kepada nature sistem Firesell yang mungkin berbeza dari servis lain, pihak pengurusan telah memilih untuk support melalui group khas di Telegram.

Keputusan ini adalah untuk memudahkan kedua-dua pihak, iaitu pihak pengguna dan juga penyedia sistem.

Continue reading “Kenapa Firesell Tiada Phonecall Support Macam Bank?”